Quantcast
Channel: Skrotboken
Viewing all 36 articles
Browse latest View live

Grattis

$
0
0
av Mahlin78

Idag den 27 juni för 155 år sedan, år 1859, sägs melodin till låten "Happy Birthday To You" ha komponerats. Med detta i minnet har vi inspiratörer skapat alster på temat grattis/gratulerar.

Happy Birthday To You
"Happy Birthday to You", mer känd som "Happy Birthday", är en sång som traditionellt sjungs när någon fyller år, och dess text har översatts till minst 18 olika språk. Melodin kommer ursprungligen från en annan sång, "Good Morning to All", skriven av syskonen Patty Hill och Mildred J. Hill, och som framfördes först 1893. Patty Hill jobbade som rektor på ett dagis i Louisville, Kentucky, och utvecklade olika pedagogiska metoder, medan systern Mildred var pianist och kompositör. Melodin "Good Morning to All" användes inom den pedagogiska verksamheten då den var lätt att sjunga och komma ihåg.

Ingen av de tidigaste utgivningarna av sången innehöll någon form av copyright eller ens systrarnas namn. Först 1935 registrerades melodin och texten av ett företag, men då med andra upphovsmakare. Copyright-rätten upphävdes 2003 efter en rättslig strid mellan två olika musikbolag i USA.

Med den bakgrundsinformationen ger vi oss i kast med dagens alster som alla innehåller ordet Grattis och/eller Gratulerar på något vis. Att det endast är gratulationskort är kanske föga förvånande :-)



Jag har gjort ett grattiskort i rosa, med blommor, washitejp och bling.
Kort av Spacegirl


Vi går från ett kvinnligt grattiskort till ytterligare ett på samma tema. Att få göra sig av med lite restmaterial är ju aldrig fel.


Grattiskort kan man aldrig få för många av och till detta kort fick jag rensat mitt skrivbord på diverse spillbitar och dekorationer.
Kort av Hozzan


Från ett par kvinnliga kort tar vi oss vidare till ett mer neutralt kort. Visst är det skönt att "bara" slänga ihop något som inte tar så mycket tid.


Snabbt och enkelt, lämpligt papper och en grattisstämpel, snabbare än så kan det nog inte bli...
Kort av Chruss


Att göra kort som kan passa många olika mottagare och ha liggandes på lager är alltid bra, ibland har man ju inte tiden att göra ett när det behövs.


Ett snabbt och enkelt grattiskort till "bra att ha"-samlingen.
Kort av Tussling


För mig (Mahlin78) blev detta en benämning som var ny, Sunburst. Efter att ha kollat upp det på nätet fick jag en aha-upplevelse :-) Åh visst är kortet ett riktigt härligt Sunburst-kort!


Ytterligare ett sunburst card från mej. Helt underbar modell att göra av alla spillbitar man har :-)
Kort av frubard


Sist ut i dagens inlägg har vi ett neutralt kort färgmässigt, men med kvinnlig mottagare.


Ett grattiskort som kommer att överlämnas till en familjemedlem i slutet av juli. Allt material är spillbitar, alltid lika skönt att få jobba bort dessa också :-)
Kort av Mahlin78


Nu i vuxen ålder tycker jag det är ännu roligare att skicka grattiskort till familjemedlemmarna, istället för att skriva ett mail eller SMS. Dessutom finns det lite mer personlighet bakom dessa handgjorda kort, och tankar på jubilaren.

Skrotbokens länkar
- Far firas med trappstegskort av Mahlin78
- Vi firar far på hans egna dag av Bi
- Vi firar mamma med en cupcake av Pippin
- Sjungom studentens lyckliga dag av maxell



Flamma stolt

$
0
0
av Mahlin78

Idag är det flaggdag, eller korrekt uttryckt högtidsdag, och dagen då H.K.H. Kronprinsessan Victoria fyller år. Detta uppmärksammar vi på Skrotboken genom att göra alster med minst 5 (V) flaggor och/eller vimplar.

Högtidsdag
När man bryter vardagens sysslor för att fira något brukar detta kallas högtid, och det finns i alla kulturer och har funnits under alla tider. Många av högtiderna är tämligen universella medan andra har mer koppling till religion och eller kultur/land.

Flaggning
Historiskt sett är bruk av flaggor förknippat med sjöfart, och det förekom redan innan vår tideräkning började. Det var dock först i början av 1200-talet som flaggning i modern mening uppstod, då fartyg från de italienska handelsrepublikerna Venedig och Genua började föra nationsflaggor. Det var fast etablerat bruk i slutet av 1400-talet att fartyg skulle föra flagga som utvisade fartygets nationalitet. Ursprungligen var flaggorna fästa på en stång som gjordes fast på fartyget. Då kunde de tas loss och föras som fana av militära förband på land. Det var först senare lärde man sig att hissa flaggor med hjälp av sejnfall (flagglina).

Flaggningen på land är en relativt ung tradition. Under 1600-talet kunde det förekomma flaggning på fästningar, och då framför allt på sjöfästningar. Än mer senare kunde flaggning även förekomma på slott, kungsgårdar och beskickningar. Sitt genombrott fick flaggningen på land först under 1800- och 1900-talet genom att flaggor efterhand kom att ses som symboler för hela folk och inte enbart för stater och deras ledningar.

Flaggdagar
I vissa länder förekommer officiellt fastställda flaggdagar, vilket innebär allmän flaggning med nationsflagga. I vissa länder, exempelvis Sverige, gäller ingen plikt att flagga på de allmänna flaggdagarna, men det anses höra till god sed att göra så. I andra länder kan det förekomma krav på att myndigheter flaggar på flaggdagar. I Sverige regleras flaggdagarna genom en särskild flaggordning om allmänna flaggdagar.

Med informationen om detta i bagaget är det dags att ge oss i kast med dagens fina alster från våra inspiratörer. Information kring Kronprinsessan Victoria och romerska siffran V kommer efter dagens läckra alster, i slutet av inlägget.

Eftersom Öland är ett sommarparadis för Kronprinsessan Victoria passar det bra att börja med en digital layout med Ölands-tema.



Vi hittade för ett par år sedan en ny hobby - geocaching. Kort förklarat så kan man säga att det är som modern skattjakt. Man behöver en GPS-mottagare till att börja med. Om man sedan gillar kluriga utmaningar är det ännu bättre! En solig dag på Öland kan bara innebära bra geocaching!
Digital layout av Mahlin78


Från soliga Öland vidare till ett riktigt läckert grattiskort, även det med orange touche.


Jag gick all in med vimplar med papper med vimplar på och egenjorda vimplar i washitejp. Prova, det är väldigt lätta att göra! Det blev ett färgglatt grattiskort!
Kort av Spacegirl


Att skicka ett kort till en jubilar, eller ringa... Det är frågan det.


Vimplar och pippisar på tråd...
Vänner hör man av sig till antingen via posten eller telefonen ...

Kort av Chruss


Mindre foton gör sig oftast bäst i ett enkelt utförande som vi ser här nedan.


En mixed media layout med vimplarna placerade nertill på fotot
Layout av Tussling


Att man kan tillverka vimplar/flaggor i olika material och utförande är något som är riktigt bra.


Harmoniska färger
Närbild på layout av Tussling


Att man inte alltid måste tillverka vimplarna själv utan kan nyttja mönstret på ett papper är himla bra!


Jag gjorde några olika boxar till dotterns lärare till sommaravslutningen. Hennes mentor fick en box där mönsterpappret har fullt med vimplar.
Box av Bi


Innehållet i denna box hade ju inte jag tackat nej till :-)


Inuti ryms en lagom stor chokladgömma.
Närbild på ask av Bi


Inläggets sista alster är en riktig färgklick.


En grattiskort med vimplar både utstansade och egengjorda.
Kort av Hozzan


H.K.H Kronprinsessan Victoria
Den 14 juli 1997 föddes Sveriges Kronprinsessa Victoria Ingrid Alice Désirée, Hertiginna av Västergötland, som äldsta barn till Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia. Den dagen Kung Carl Gustaf avlider alternativt abdikerar kommer Kronprinsessan Victoria bli Sveriges första kvinnliga regent inom ätten Bernadotte. Sverige har under nyare tid endast haft två regerande drottningar, Kristina och Ulrika Eleonora d. y. Sedan juni 2010 är Kronprinsessan Victoria gift med Daniel Westling, numera Prins Daniel, och i februari 2012 föddes deras dotter Prinsessan Estelle.

Romerska siffran V
Talsystemet som de romerska siffror består av är vanligtvis de sju grundsiffror I (1), V (5), X (10), L (50), C (100), D (500) och M (1000). Ytterligare tecken har brukats i ett utökat system, som romarna införde under 200-talet f.Kr., men också för att beteckna större tal samt bråk. Romarna inkluderade aldrig noll i sitt talsystem och kunde aldrig hantera noll i sin aritmetik.

Som avslutning på dagens inlägg bjuder jag, Mahlin78, på lite bilder från ett av mina besök på Solliden Slott. Detta skedde i slutat av augusti 2009, en varm och solig dag. Jag var där precis till öppning vilket gjorde att jag fick gå relativt själv i den vackra parken. Har ni möjlighet att besöka den tycker jag ni ska göra det. För mig har den varit värd varje krona de gånger jag besökt parken.


Det vackra slottet från ett par olika håll, samt skylten man möts av uppe på parkeringen.


Parken kring slottet är otroligt lummig och bjuder på mycket härliga, skuggiga vråer.


Statyer finns det gott om.
Inne i parken finns en del som är anlagd i otrolig perfektionism. Läckert!



Länkar
- Solliden Slott
- Kungahuset, Kronprinsessan Victoria
- Flaggdag
- Högtidsdag


Skrotbokens länkar
- Heja Sverige och klassisk sommarmat av Bi
- Lösenord av maxell
- Koder och tecken av Pyssellina
- Sifferlek av Mahlin78
- Som en bro över mörka vatten av Bi
- Vetenskapliga symboler av Maxell
- Med inspiration från våra gener av Pyssellina
- Hieroglyfer i nutida tolkning av Bi
- Vi knepar och knåpar med knopar av Bi
- 12 mars Kronprinsessans namnsdag av Samara
- Med fokus på vågen av Bi
- Jordens dag - tänk på miljön av maxell
- Svenska spetsar av Mahlin78


Kors och tvärs ...

$
0
0
av Birgitta/Bi

Dagens inlägg syr ihop ett par av veckans händelser men utan att brodera ut texten för mycket kan jag meddela att de alster vi visar idag har sömnad som gemensam nämnare.

Veckan inleddes med att Peru firade sin nationaldag, som alltid den 28 juli, till minne av självständigheten från Spanien år 1821. Från 1438 till dess att spanjoren Francisco Pizarro erövrade landet åt den spanska kronan 1532 var Peru centrum i det mäktiga Inkariket. Peru förklarade sin självständighet den 28 juli 1821 tack vare José de San Martíns argentinska armé och Simón Bolívars venezuelanska armé. Det var dock inte förrän 1827 den förste folkvalde presidenten kom till makten. Peru har sedan haft en instabil historia präglat av militärstyre och maktövertaganden och inte förrän 1980 genomfördes demokratiska val.

De Peruanska broderierna
Under 1920-talet upptäcktes på Paracashalvön i nuvarande Peru ett unikt världskulturarv. Trots att det gått många år sedan forskare började kartlägga Paracaskulturen utifrån fynden så vet man fortfarande väldigt litet om hur människorna levde och hur deras samhälle såg ut. Däremot har man kunnat visa att Paracaskulturens utbredning var större än själva den halvö där gravarna har hittats och att den var en del av den så kallade Andinska kultur, som en gång fanns längs hela Stillahavskusten.

I gravarna låg textilierna kring mumifierade människor. De avlidna hade placerats i sittande ställning och därpå svepts in i flera lager vackra textilier och formade på detta sätt ett gravbylte. Merparten av textilierna i gravbyltena utgjordes av vävda och broderade dräkter. Datering med C14-metoden har visat att de äldsta textilierna i samlingen är 2500 år gamla.
Eftersom gravbyltena sänktes ner i torr, kall och salt ökensand, skyddade från syre och ljus, var textilierna i mycket gott skick när de grävdes upp för cirka 100 år sedan. Trots sin mer än tvåtusenåriga historia äger Paracastextilierna än idag fantastiska och välbevarade färger men det krävs mycket arbete och forskning nu för att på bästa sätt bevara dem i så gott skick som möjligt då det är ett unikt fynd. 89 av dessa textilier ägs formellt av Göteborgs Stad och ingår i den så kallade Göteborgssamlingen.

Världsbroderidagen
Från 2000-åriga broderier till dagens hantverk. Den andra av denna veckas broderidagar firades under onsdagen då den årligen återkommande Världsbroderidagen inföll. Sedan 2011 har denna dag firats på initiativ av Broderiakademin. I manifestet för Världsbroderidagen, den 30 juli, kan vi bland annat läsa:
Att brodera är en fredlig sysselsättning, traditionell ur det gemensamma minnet, uppritade, efter mönsterbok eller fritt nyskapande. Man broderar till glädje, skönhet, dekoration och för att skapa identitet.
Stygn kan vara dekorativa, vackra, tröstande, rapporterande, helande, berättande, lustfyllda, upproriska, smekande, perfekta.
Människor broderar av lust, som fritidssyssla, professionellt, för livets nödtorft, som befriande handling. Man broderar i grupp eller meditativ enskildhet.
Vi vill uppmärksamma broderiet som fri skapande handling, som kan leda till fria, kreativa tankar och idéer. Vi vill knyta samman våra broderitrådar från en nordlig privilegierad del av världen med stygn som sys av broderande systrar och bröder jorden runt. Vi vill vara en del av en lustfyllt skapande fredsrörelse.

Alster med stygn ...
Idag sätter vi fokus på stygn då vi skapat alster där "broderi" på något vis finns med. Oavsett om du är van och rutinerad med nål och tråd eller inte så kan man kombinera pappershobbyn med sömnad. Rutinerade Kosepute får inleda.


Jag gillar att brodera på mina layouter, tycker att det ger en fin effekt.
Oftast använder jag mina stenciler jag har när jag mistar för att rita av mönster som jag broderar. Men här har jag använt mig av en ryktmall för hästar som jag fyndat billigt. Bara att rita av mönstret med blyerts, göra hål efter linjerna, sudda ut linjen och brodera på.

Layout av Kosepute

Hozzan ser visst inte på sig själv som den broderande typen men vet hur man gör i alla fall. ;) Här finns stygn både som dekorativt mönster och som ram.


Broderi har aldrig varit min starka sida men man gör så gott man kan. Jag har broderat stygn med floss.
Kort av Hozzan

Debutant i sammanhanget är Tussling. Att använda några stygn för att fästa ihop motiv är inte bara dekorativt utan ibland riktigt fiffigt (för att inte säga nödvändigt) för att få "svåra" dekorationer att sitta på plats. Här får stygnen bilda en sammanhållande ram kring motivet.


Jag har broderat för första gången i scrapbookingens värld. Det blev några stygn med floss runt motivet.
Kort av Tussling



Kort av Tussling

Brukar du brodera på dina scrappade alster? Personligen är jag rätt dålig på att göra det men det beror nog mest på att jag inte kommer ihåg att göra det, vilket ju är synd för det finns mycket kul att göra egentligen och dekorativt är det också.
Garnet finns alltid med i min tote men kommer oftast bara fram när något krångligt behöver fästas. Måste nog ta mig själv i kragen och börja använda nål och tråd mer för som Broderiakademin säger i sitt manifest är broderiet en "fri skapande handling, som kan leda till fria, kreativa tankar och idéer" och det låter ju inte helt fel, eller hur!?

Länkar
Broderiakademin angående Världsbroderidagen


Skrotbokens länkar
Lucia med söm och pärla av Missan78
Sy i tyg och papper av Bi

Loppisfynd

$
0
0
av Birgitta/Bi

Var du på loppis igår? I så fall var du säkert inte ensam då det med anledning av Loppmarknadens dag anordnades extra många loppisar just under gårdagen. Skrotboken firar med genom att skapa alster där vi använt Loppisfynd.

Själv befann jag mig på resande fot under gårdagen och hann inte besöka något loppis men kunde från bilfönstret konstatera att det var gott om skyltar som utannonserade det ena loppiset efter det andra. Loppmarknadens dag är enligt temadagar.se en årligen återkommande temadag som firas just den 9e augusti.
Som scrappare och allmän pysslare kan du göra väldigt många fina fynd på ett loppis. Allt från saker att altra till material som är lämpligt att använda som dekorationer på dina scrappade sidor, till kort och inte minst till project life album. Två av Skrotbokens inspiratörer har idag valt att dela med sig av sina loppisfynd.

Först ut är Tussling med sitt presenttips.


Hittade en bricka på en loppisrunda och den fick sig en makeover. Med lite färg och några stämplar blir en brun och tråkig bricka en perfekt gå-bort-present. Kanske med några hembakade brödbullar.
Altrad bricka av Tussling



Stämplade motiv i närbild
Altrad bricka av Tussling

Denna typ av brickor brukar ofta förekomma på loppisar och jag måste säga att detta är ett fräscht sätt att ta tillvara dessa. Perfekta presenter blir det också.
På en träff jag var i våras fick vi utmaningen att skapa alster med just loppisfynd, i detta fallet var det silverskedar som vi fick att använda. En riktigt kul utmaning som resulterade i mängder av snygga, häftiga och annorlunda alster. En annan gång var det tallrikar. Våga utmana dig själv och se vad just du kan hitta att altra. Det är riktigt kul!

Andra kända och användbara loppisfynd är spetsar och liknande som går att "använda direkt"! Kospeute visar och berättar om fler fynd.


Alltid när jag är på loppisar kollar jag efter knappar, band och böcker att riva sidor ur att ha till pysslet. Billigt pysselmaterial, och mer unikt än att köpa massproducerat. Här har jag använt några knappar som jag fyndat på en av mina loppisrundor.
Layout av Kosepute

Hann du inte med att sommarfynda igår finns det säkert fler loppmarknader att besöka idag under söndagen. Sommaren bjuder som regel på många tillfällen att fynda både vid stora och små loppisar.
Mer att läsa om olika loppmarknader och fler alster med bland annat loppisfynd finner du bland länkarna nedan.

Skrotbokens länkar
Fynda på loppis! av Pippin
Från skrot till guld! av Pippin
Boktok eller tokig i böker av Bi
Välkommen på kaffe! av Bi
Svenska spetsar av Mahlin78

Cykel och metall

$
0
0
av Mahlin78

I detta nu, klockan 06.55, går starten av det tredje IronMan i Kalmar. I år är 2700 personer anmälda. Dessa ska inom maximalt 16 timmar simma 3,86 km, cykla 180,2 km och därefter löpa 42 195 meter. Med detta i bakhuvudet har vi inspiratörer skapat alster där det återfinns minst en (1) cykel samt något i metall.

IronMan
Ironman, Ironman triathlon eller järnman, är en triathlontävling som inkluderar 3,86 km simning, 180,2 km cykling och 42 195 m (motsvarande ett maraton) löpning. Tävlingen har sanktionerats av World Triathlon Corporation (WTC), vilket är ett privat företag som äger rättigheterna till bland annat namnet IRONMAN. Den mest kända tävlingen av dessa är Ironman World Championship, vilken hålls vid staden Kailua-Kona på Hawaii varje år. Dock är denna inte sanktionerad av International Triathlon Union (ITU, världsförbundet), och räknas inte som formella världsmästerskap, men det hindrar inte tävlingen att anses som världens mest kända triathlontävling. Man skulle kunna säga att det finns två olika konkurrerande världsförbund, ITU och WTC som har var sina VM.

Utöver VM på Hawaii finns det ytterligare 38 tävlingar som kallas Ironman, och elva (11) av dessa hålls år 2014 i Europa varav en i Kalmar, Sverige, sexton stycken i Nordamerika. Resterande tävlingar hålls i Australien, Brasilien, Nya Zeeland, Sydafrika, Malaysia, Taiwan och Japan. De utgör förutom tävlingar i sig också kval till tävlingen på Hawaii.

Ironmantävlingarna har kommit att bli oerhört populära. Var och en har uppåt 2 000 deltagare. Begränsningen för att kunna ta emot fler deltagare är vanligtvis på grund av plats i simningen, samt möjligheten att hålla cykelmomentet fritt från klungkörning, och brukar vara fyllda långt innan tävlingarna. I allmänhet krävs mellan 9-10 timmar för män och 10-11 timmar för kvinnor för att kvala, vilket innebär att man måste vara mycket vältränad, med i stort sett daglig träning under flera år.

IronMan Kalmar
Den första IRONMAN i Skandinavien arrangerades i Kalmar den 18 augusti 2012. Simbanan går i Östersjön, cykelbanan går via den ca 6 km långa Ölandsbron, och löpbanan är dragen genom de centrala delarna av Kalmar, med målgångången på Stortorget. Tävlingens alla platser, växlingsområden och arenor ligger inom promenadavstånd, vilket är en bidragande orsak till att det råder en familjär och vänlig stämning i stan. Ironman Kalmar/Ironman Sweden eller Kalmar Triathlon är Sveriges enda på Ironman-distansen, en del av Ironmanserien, och också svenskt mästerskap.

Dags att se vad vi inspiratörer ha kommit upp med för kluriga bidrag till dagens tema. Jag själv, Mahlin78, bidrar i slutet av inlägget även med fotografier från IronMan Kalmar både 2012 och 2013.

Först ut blir ett kort - kanske till en cyklande pensionär?! För redan här kan vi slå hål på eventuella myter om att det bara är unga och vältränade som genomför IronMan.



Ett manligt kort med en farbror på cykel - passar kanske till en födelsedag eller till en nybliven pensionär.
Kort av Tussling


Från en tidig cykelmodell till en mer nutida cykelmodell.


Cyklar... jag fullkomligt satt fastlimmad på sadeln när jag var liten. Även ett tag som vuxen, men nu här ute på landet utan cykelbana eller ordentlig väggren tar jag det lugnt.
Kort av Chruss


Kanske inte den cykelmodellen man använder sig av under en IronMan, men nog är igenkänningsfaktorn hög!


Det här var ett roligt kort att göra, lite tuffare stil än den jag brukar göra. Prova andra färger och motiv än de du brukar använda. En cykel har jag fått med och den metall jag använt är de två gemen.
Kort av Spacegirl


En cykel som ger intrycket av att vara snabb på ett kort som ger samma känsla! Härligt :-)


Hittade dessa roliga gem i min matvaruaffär för en billig slant och jag hade en pil i metall i mina samlingar. Jag gillar washitejpen som snabbt och enkelt ger efftektivt pynt.
Kort av Hozzan


I dagens sista bidrag får ni en inblick i något vi gillar - att cykla. Att dessa bilder dessutom är tagna bara några meter från löparbanan så som den var dragen 2012 gör kopplingen till dagens tema än mer kännbart.


Att ge sig ut och cykla är en sådan frihetskänsla! Och att göra det ihop i de omgivningar vi gillar allra mest kan bara bli bra!
Digital layout av Mahlin78


Jag har då förmånen att bo den enda svenska staden där det genomförs en IronMan. För oss har det både 2012 och 2013 var en självklarhet att vara ute på stan och heja på atleterna. Än roliga är det att vi båda åren haft en bekant som deltagit. Hela staden är ute och ger sitt stöd, vilket inte är en klyscha utan ren fakta. Fantastiskt!


Utsikt mot Kalmarsund och Ölandsbron och startan av IronMan 2013. En helt fantastisk morgon! Och som ni ser - gott om folk som hejar på redan från start.
Foton från IronMan Kalmar 2012 och 2013



Lugnet före stormen inne i växlingsområdet bland alla fina, dyra och snabba cyklar.
Foton från IronMan Kalmar 2012 och 2013



Löparbanan går igenom staden på ett väldigt bra sätt. Detta gör att loppet blir väldigt levande för alla. Det finns relativt många stationer där atleterna kan fylla på med både vätska och energi. Alla dessa stationer sköts av volontärer.
Foton från IronMan Kalmar 2012 och 2013



Målgången! Dit alla vill komma och passera. Men tyvärr är det inte alla som gör det.
Foton från IronMan Kalmar 2012 och 2013


Jag kan lova er att det är samma häftiga stämning i Kalmar även idag, när det tredje IronMan avgörs. Själva är vi ute och kollar och hejar på lite olika ställen runt om i stan.

Länkar
- Kalmar Kommun
- Information från Kalmar Turistbyrå
- Officiella IronMan-sidan
- IronMan Kalmar
- Ölands Turistinformation


Skrotbokens länkar
- I luft och rymd av Pippin
- Riddare och prinsessor av missan78
- Rock on av maxell
- Steampunk med kvinnliga inslag av maxell
- Ebba firas med... av maxell
- Silver machine - skapat eget aluminiumpapper av maxell
- Julklappsstugan 24/11 - vi gör julpynt med lera och metall av Carola
- Sommarsporternas tid av Pippin
- Pi på cirklar av maxell


Äpple, päpple ...

$
0
0
av Birgitta/Bi

Nu har skolterminen kommit igång och allt återgår så sakta till vardag igen. Enligt tradition påbörjas förstås terminen med ett äpple till lärarna, eller hur? Skrotboken inleder i alla fall höstens termin genom att ha med minst ett äpple på våra alster för att “muta lärarna” inför den nya terminen och för att njuta skörden av våra frukter.

Efter en helt fantastisk sommar är det dags att återgå till vardagslunken igen. Tidiga morgnar med dagislämningar, transport till skola och arbete och så vidare. Det bjuds dock fortfarande rikligt med soltimmar för vistelse utomhus så det gäller att passa på. Den som under sommaren suckat över värmen kan nu glädjas över de något svalare dagarna med hög och klar luft. Nu är det gyllene tider med rika möjligheter att skörda frukt och grönt både på hemmaplan i trädgården och ute i naturen.

För min egen del består skördandet av underbart goda solvarma tomater och sockerärtor, späda fina rödbetor, härliga inläggningsgurkor och snart kommer äpplena ge riklig skörd.
För första gången har jag lyckats få bra med gurkor, vilket gläder lite extra. Provsmakning av inläggningarna kan ske om en vecka.

För många har sommaren inneburit lite extra utsvävningar och med återgång till vardag är det säkerligen många av oss som dessutom påbörjar lite stramare regimer vad gäller kost och motion. Som en påminnelse meddelar Kosepute att frukt är godis, och visst är det det! ;)


Frukt är också godis. Eller? ;)
Bakgrunden på min layout har jag gjort genom att hälla mist på plastfolie och sedan smetat ut på pappret. Snyggt, och man behöver inga mönsterpapper.

Layout av Kosepute

Men det gör ju inte godis till frukt precis - så efter det godiset kan nog ett äpple behövas för att komma i form. Ett äpple om dagen ska ju hålla doktorn borta, eller hur var det nu det var!?


Hittade denna teknik att lägga pappersremsor på Pinterest och naturligtvis måste det provas. Blev ett krya på dig kort för ett äpple om dagen ...
Kort av Hozzan

Ännu är som sagt inte äpplena på mitt träd mogna, det kommer att dröja minst en månad till så jag får förlita mig till andras skördar ännu så länge. Som tur är bjuder Chruss oss på en hel korg full av sommaräpplen.


En korg med ljuvliga äpplen. De tidiga sommaräpplena som vi äter direkt som de är, är så goda!
Kort av Chruss

När mina äpplen väl har mognat då är de goda både att äta som de är men framförallt till att använda i hushållet. Att musta och att koka mos på dem ger supergott resultat. Lite innan de är ätmogna fungerar de dock våldsamt bra till pajer och andra bakverk. Farligt gott blir det, då gäller det återigen att ha lite karaktär.


Under senare delen av augusti tycker jag det är extra gott att göra en äppelpaj, som avnjuts med hemmagjord vaniljsås. En skön övergång mot hösten som gör att jag längtar redan nu efter båda två!
Digital layout av Mahlin78

En stor fördel med den annalkande hösten är att det återigen blir fler tillfällen då man med gott samvete tillåter sig att "kura skymning" och sitta inne med lite pyssel. Jag är övertygad om att jag inte är ensam om att plöja runt efter inspiration både i tidningar och på nätet just nu. Det känns ju som lite mer legitimt att lägga en stund extra framför datorn då det ändå blivit för mörkt och eller kallt för att sitta kvar utomhus på kvällen.


Letade inspiration i en tidning och hittade ett kort med äppelform. Fastnade direkt för idén och gjorde en egen variant.
Kort av Tussling

Vill du läsa lite mer om äpplen eller om traditionen med äpple till läraren så finns det mer att läsa i inläggen nedan. Där finner du även mer fruktig inspiration.

Med det passar jag på att hälsa er alla välkomna åter till en ny "termin" med Skrotboken! Lämna gärna en kommentar till detta inlägg om det är något särskilt ämne du gärna skulle vilja att vi ska ta upp eller skapa kring.
Länkar
Wikipedia om äpple


Skrotbokens länkar
Kunskapens frukt - ett äpple? av Bi
Välkommen åter - till skolan ... av Bi, 2011
Skolstart och arkeologi av Bi, 2010
Sommarlovet är slut - nu är det dags för skolstart! av Samara, 2009
Frukt är trendigt godis av maxell

Höstskatter i skog och mark

$
0
0
av Birgitta/Bi

Idag ger vi oss ut i skog och mark för att leta fram några av höstens skatter - svamparna! För den kunnige finns det massor att hämta och hjälp att finna rätt kan man få idag då det är Svampens dag. Skrotbokens inspiratörer passar på att skapa valfritt alster om eller med höstskatter vi kan finna i skog och mark där vart alster också innehåller färgen kantarellgult.

Jag erkänner direkt - jag är hopplös! Fullständigt obrukbar i konsten att finna svamp. Jag lyckas nog hitta en och annan flugsvamp men det är väl det hela. Medan mitt sällskap i skogen finner ena svampstället efter det andra så är det som om svampen hukar sig och gömmer sig för mig. Vad det beror på begriper jag inte men värdelös det är bara förnamnet. Som väl är brukar jag lyckas finna svamparna i livsmedelsbutiken så även jag kan få smaka delikatesserna men det är klart, något dyrare blir det ju förstås. ;)

För den som inte är lika hopplös som jag eller som bara vill lära sig mer finns det gyllene tillfällen under firandet av Svampens dag. Sedan 2008 har dagen firats för att öka svampintresset och för att sprida kunskap om svampar i skog och mark. Dagen är ett nordiskt samarbete som täcker Sverige, Norge och Danmark. I Sverige är det Sveriges Mykologiska förening som står för planeringen men det görs i samarbete med Biologiska föreningar, Botaniska föreningar, Länsstyrelsen, Museér, Nationalparker, Naturskyddsföreningar, Naturum, Studiefrämjandet, Svampfärgarsällskapet, Svampföreningar, Svampkonsulenterna och Turistbyråer.

En av de vanligen förekommande aktiviteterna under dagen är bland annat att svampkunniga delar med sig av sin kunskap och hjälper till med artbestämning av det du har i svampkorgen. Ett lovvärt initiativ.

Allt är inte guld som glimmar ...
Jag som hopplös svampplockare kan bara ana lyckan då man finner ett område som lyser gult. Finns det något godare än kantareller?
Den kantarellgula färgen låter vi idag lysa upp de alster som skapats med hösten i åtanke för även om större delen av landet nu har en underbar helg med sommartemperaturer talar de svalare nätterna sitt tydliga språk - hösten är här och den 23 september är det dags för höstdagjämning men innan dess är det dags att göra viktiga val.

Under valmånaden september ägnas Skrotbokens inlägg och teman åt en multikulturell, fredlig valmånad med fokus på mänskliga rättigheter. I dagens inlägg får valmånaden belysas genom att den höstigt gula färgen också kan ses som en varningens färg. Vid alla val gäller det att ta vara på det ansvar valet också innebär. Ansvar för både samtid och framtid utan att för den skull förlora kunskapen om det förflutna. Valet är en mänsklig rättighet att värna hårt om, vi glömmer lätt att valfrihet inte är alla förunnat.
En annan unik rättighet som vi har i Sverige är allemansrätten, vår lagliga rätt att vistas fritt under ansvar i skog och mark och som ger oss ALLA lika möjlighet att få ta del av höstskatterna i skog och mark. Samma sak här - en rättighet under ansvar!

Korgar fulla ...
På mitt facebooklöp avlöser vännernas bilder av fyllda svamp- och bärkorgar varandra. Själv får jag som sagt nöja mig med det riktigt lokalt odlade och det är gott så. De av Skrotbokens inspiratörer som har lämnat bidrag till dagens inlägg är dock duktiga med svampkorgen i hand. Chruss får inleda.


Jag älskar att vara ute i skogen och leta svamp. Dock håller jag mej till de vanligaste matsvamparna som kantareller, trumpetsvampar och trattkantareller. Kalle Johansson slinker också med ibland men han brukar ha alldeles för mycket hyresgäster för att det ska bli något kvar tillslut.
Kort av Chruss

De där hyresgästerna är väl de som jag får stifta mest bekantskap med när jag är ute i skogen. De har en tendens att titta fram då man tar en paus och sätter sig ner på en stubbe eller sten för att njuta av alla syn-, hörsel- och doftintryck. Lägg därtill en varm kopp kaffe eller the och njutningen är närmat total.


Jag gillar verkligen att plocka svamp på hösten. Men oftast blir det inte kantareller. Förra året var vi med några grannar till fjällen och där fanns det verkligen gott om just kantareller.
Digital layout av Pippin

En vandring i fjällen låter underbart. Vi har en fantastisk och variationsrik natur i Sverige och det är en ynnest att vi alla kan få ta del av den. Slutligen kommer en hösthälsning från Spacegirl.


Ett höstigt kort med höstlöv i fina färger, svampar & djur.
Kort av Spacegirl

Med det önskar vi er alla en riktigt skön och njutbar höst! Glöm nu inte att ta ditt ansvar den 14 september.

Länkar
Svampens dag - Sveriges Mykologiska Förening


Skrotbokens länkar
Skrotbokens inlägg om och med höstteman
Skrotbokens inlägg som fokuserar på färgen gult

Val

$
0
0
av Mahlin78

Idag är val till Sveriges Riksdag, men även till landsting och kommun. Men vilka övriga val gör vi världen över? Det uppmärksammar Skrotboken med att göra alster på just temat val.

Val till riksdag, landsting och kommun
Sedan 1921 hålls det allmänna val i Sverige, för både kvinnor och män. Fram till 1994 hade vi val vart tredje år, men därefter har detta ändrats till vart fjärde år. År 1942 togs beslutet att valen alltid skulle hållas den tredje söndagen i september. Detta år var första året man kunde förtidsrösta på Posten. Att man ska ha fyllt 18 år senast på valdagen för att rösta infördes 1975. Året efter, det vill säga 1976, fick utländska medborgare rösträtt i val till landsting- och kommunfullmäktige.

Mänskliga rättigheter
I Sverige är det en mänsklig rättighet att få rösta i dessa tre olika valen. Men så ser det inte ut i alla länder i världen, eftersom rätten att ha en egen åsikt eller att få utöva sin religion inte är självklart världen över. Detta till trots att Förenta Nationen, FN, 1948 publicerade den allmänna förklaring kring de mänskliga rättigheterna.

Detta är ännu viktigare idag med tanke på de humanitära katastrofer som pågår runt om i världen som inte ger befolkningen några val än att acceptera pågående konflikter, kriser och liknande. Kortfattat beskrivet innebär de mänskliga rättigheterna att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter, att de är universella samt gäller över hela världen oavsett land, kultur eller specifik situation.

Till dagens alster skulle vi inspiratörer inspireras av en lista, gärna numrerad 1-10.

För Chruss blev inte listan numrerad, men ack så viktig under sommarens alla besök, då i poolen av de mindre personerna.



Sommaren som var iår var underbar, har aldrig badat så mycket på väldigt länge! En del minimänniskor var på besök så vi fick införa en del regler i poolen. Dock inte som på kortet men mycket gällde iallafall oss själva... Sen var det ju bara att välja den regel som passade oss bäst eller lämna blankt för vad som helst.
Kort av Chruss


Från en tydlig lista till en lista som mer är av önskningar.


Jag fick en idé kring den numrerade listan och har gjort mig en så kallad Bucket List, det vill säga en lista med saker uppskrivna som jag skulle vilja göra i mitt liv. Men jag känner att det är en väldigt privat lista, varför jag har valt att blurra texten i sig. Men jag säga så mycket att det är högt och lågt mellan sakerna på listan :-)
Kort av Mahlin78


Vi gör alla olika val flera gånger dagligen i vårt vardagliga liv. Vissa kanske vi inte ens tänker på som val, medan andra är väldigt medvetna. Redan på morgonen kommer de första valen, frukosten och dagens kläder. Basala val som känns självklara för oss, men som inte är det på någon annan plats i världen. Ibland kanske det är bra om vi stannar upp och reflekterar kring detta!

Skrotbokens länkar
- Tio i topp av maxell - inlägg med alster som innehåller listor 1-10
- Listor med anknytning till val av maxell - inlägg med alster med listor och information om val och valdagen
- Val i livet - Var pekar pilarna? av maxell - inlägg med alster där vi skapat kring val och använder pilar till vår hjälp
- Skrotbokens inlägg där vi vet plats för eftertanke - Mycket tänkvärda inlägg och alster som helt klart har anknytning till val som vi kan göra



Love, Peace and Understanding!

$
0
0
av Pia/Pippin

Idag, den 21 september, är det den Internationella fredsdagen. Med anledning härav har vi skapat alster med minst ett minst fredsmärke och ordet kärlek på valfritt språk.

Den Internationella fredsdagen instiftades av Förenta Nationernas generalförsamling 1981 för att stärka fredsidealen både inom och emellan länder och folk.
I år är det dessutom 30 år sedan Generalförsamlingens deklaration om Rätten till fred för folken, vilket har utsetts till tema för årets Internationella fredsdag. Man anser att Rätten till fred är viktig som en av grunderna till mänskliga rättigheter.

Denna månad har det också varit riksdagsval i Sverige, vilket förstås innebar att många fick rösta för första gången. Inte bara ungdomar som fyllt 18 år utan också många nyblivna svenska medborgare. Vi slår därför ett slag för det multikulturella, förståelse och tolerans samt kärlek över gränser och kulturer.

Fredsmärkets ursprung.
Det vi kallar för fredsmärket är från början ett antikärnvapenmärke som användes av den brittiska antikärnvapenorganisationen Campaign for Nuclear Disarmament i slutet av 1950-talet. Den består egentligen av semaforbokstäverna N och D, alltså Nuclear Disarmament. Den har dock därefter blivit en symbol för fred i största allmänhet och användes flitigt av de sk hippiesarna under slutet av 50-talet och 60-talet.

Så här ser antikärnvapen/fredsmärket ut. Bokstäverna N som ser ut som ett upp och nervänt V och D som ser ut som ett vertikalt streck finns som synes med här.



Här ska vi nu se vad vi skapat till detta tema. Först ut är Chruss som gjort ett kärleksfullt kort med ett lite annorlunda fredsmärke.

För många år sedan hittade jag en die som var ett hjärta med fredsmärket,
väldigt fint och användbart.

Kort av Chruss

Nästa kort kommer från Spacegirl, även det fyllt av kärlek.


Jag blev inspirerad till att göra ett kort med hippieinfluenser. Ny frän ducktape med blommor, washitejp med peacemärken, en korkstickers, stämplade och målade vimplar samt dymo-ord.
Kort av Spacegirl

Hozzans kort har en stor pussmun, ett perfekt tecken på kärlek.


Jag blev lite internationell så Love, Peace and Understanding. Ett kort med cardstock, mönstrat papper, en berlock och lite handskrift, förhoppningsvis så kommer budskapet fram trots mina "kråkfötter".
Kort av Hozzan

Som avslutning har vi en digital layout av Pippin som går i hippietidens tecken.


Jag har gjort en hippieinspirerad digital layout. Hippiesarna hade fredsmärket som symbol samt även v-tecknet som på den tiden betydde just fred (eller peace). Färgerna som var typiska för den tiden (1960-talet) var lila, turkos och orange.
Digital layout av Pippin

Hur kommer du att tillbringa denna dagen? Passa gärna på att visa lite extra kärlek och förståelse. Och naturligtvis hoppas vi alla på fred på jorden, det finns nog inget värre än att behöva leva i ett krigshärjat land.

Länkar
En länk till Förenta Nationernas sida om den Internationella fredsdagen.


Skrotbokens länkar
Med känsla för fred på jorden av Bi - Inlägg med alster som har en annan fredssymbol - den vita duvan
Tutorial - vik en trana av Hozzan - En tutorial med anknytning till en fredssymbol.
Skrotboken uttrycker kärlek av maxell - Inlägg där vi använder ordet “kärlek” eller “love”.
Flower power i sitt esse av maxell - Inlägg där flera alster innehåller fredsmärket.

Ljus i höstmörkret

$
0
0
av maxell

I samband med höstdagjämningen, dvs den tid av hösten då det på allvar blir mörkare och mörkare för var dag innan det återigen vänder framåt våren, har vi valt att skapa höstmysalster där vi använder minst åtta mönstrade papper fördelat på minst 4 mörka mönstrade papper respektive minst 4 ljusa mönstrade papper.

2014 inföll höstdagjämningen i veckan som var - den 23e september klockan 02.29. Det brukar sägas att det är en av två dagar på året när dagen och natten är lika lång. I praktiken fördelas tiden över hela jordgloben och därför är tar det ytterligare någon tid och dag efter höstdagjämningen innan vi upplever detta fenomen.

Oavsett exakt tidpunkt är det uppenbart att nu blir det mörkare och mörkare för var dag som går. Det är har även blivit kyligare med höstrusk över vårt avlånga land. Flera passar på att krypa upp under en filt för att mysa. Ibland låter vi flitens lampa lysa och skapar.

Vi har valt att skapa ljus i höstmörkret. Detta gör vi genom att skapa ett höstmysalster där vi använder minst åtta mönstrade papper fördelat på minst 4 mörka mönstrade papper respektive minst 4 ljusa mönstrade papper.

Som vi får se i alstren nedan är det här en lämplig utmaning för den som vill använda spillbitar av alla de slag.

Först ut är Hozzan som skapat med något som i regel kommer med hösten - skolfoto.


Ett skolfoto från 2003 tillsammans med några sönderklippta spillbitar och ett mönstrat papper blev till en layout på mitt bästa ljus i tillvaron, min dotter.
Layout av Hozzan

Mahlin78 har gjort nästa alster som handlar om en annan aktivitet som ofta förknippas med mys - höstfika på väg.


Jag har scrapat ett foto från när vi stannade och fikade i det fantastiska höstvädret 2013 på väg hem från Stockholm. Vi satt och mös en lång stund i solskenet innan vi fortsatte vår färd hemåt.
Layout av Mahlin78

Här kommer mer fika, Jag (maxell) har gjort en layout där morotsskörden ger en morotskaka för mys med höstfika.


Skördetid är en härlig tid. Här har jag scrappat en saftig morotskaka för fikamys i hösttid.

Jag letade bland en av mina favoriter - spillbitarna - och kombinerade ihop några på en bakgrund bestående av ett mörkt mönstrat papper.
Layout av maxell



Höstmysiga närbilder
Layout av maxell

Vi avslutar detta inlägg med ett uppfriskande höstkort signerat Chruss.


Att riva kanter är perfekt när man har en del spillbitar med ojämn storlek!

Texten är DYMO.

Kort av Chruss

Följ gärna Chruss tips rörande spillbitar. Gör ett kort och skicka ljus och värme till någon i höstmörkret.

Skrotbokens länkar
- Kontraster - som dag och natt av maxell - Ett inlägg i samband med höstdagjämningen 2010 där vi skapar kontraster med hjälp av färg

Kort om kort ...

$
0
0
av Birgitta/Bi

Idag firas World Cardmaking Day av kortmakare runt hela världen. Skrotbokens inspiratörer firar med genom att visa på kort med kort.

Paper Crafts, en amerikans tidskrift startade år 2006 National Cardmaking Day. Tanken med dagen var att göra en kickoff för kortmakare inför julen som är den brådaste kortmakarperioden. Detta blev en så stor succé att man beslöt att hädanefter göra denna dag till hela världens kortmakardag. En dag när alla kortmakare, tillverkare och distributörer kan förenas tillsammans. WCMD firas alltid första lördagen i oktober, i år alltså idag den 4 oktober.

Ta tillfället i akt och sätt dig vid pysselbordet. Glöm inte kaffet och en kanelbulle, dagen till ära.

Idag har våra inspiratörer naturligtvis skapat kort och de har dessutom använt ordet “kort” i valfri tolkning och på valfritt språk. Chruss får inleda med en liten ängel ...


Små änglar ska man vara rädd om och vad passar då bättre än ett kort med en ängel?
Kort av Chruss

Om Mahlin78s bror är en ängel eller inte ska vi kanske låta vara osagt men ett grattiskort är honom väl unt.


Jag har gjort ett grattiskort till min bror. Då vi bor i olika städer är det alltid så mycket roligare tycker jag att få skicka ett kort, istället för ett mer opersonligt email.
Kort av Mahlin78



Kort av Mahlin78

Med dessa båda kort önskar vi er alla pysslare en kreativ dag. Nu är det dags för julsäsongen ...

Vill du hitta utmaningar och inspiration i samband med WCMD kan du följa länkarna nedan.

Länkar
Officiel hemsida för World Cardmaking Day


Skrotbokens länkar
Skrotbokens tidigare inlägg med anledning av WCMD

Magisk Halloween

$
0
0
av maxell

Inför Halloween skapar vi alster där vi använder oss av minst en trollstav och minst en detalj som vi hämtat från ett lexikon eller en bok.

Idag den 16e oktober är lexikonets dag och den 27e oktober är det den interntionella skolbiblioteksdagen. Med läsande på datorskärmar är det två dagar värda att uppmärksamma. En bok är en bok. :)

Vi har valt att kombinera dessa bokrelaterade dagar med vad som händer den 31a oktober, dvs Halloween. På var alster använder vi oss av minst en trollstav (för Halloween) och minst en detalj som vi hämtat från ett lexikon eller en bok.

Tussling inleder med en häxa som är i full färd med trollformler för att koka ihop en festlig halloween.


En häxa som brygger en häxbrygd och bakom motivet sticker en bit av trollformeln fram.
Kort av Tussling


Ypperligt att hämta trollformlerna från en... trollbok. ;)

Även Chruss trollar inför Halloween. Här är det höga hatt och trollstav i högsta hugg för att trolla fram godis och busar.


Små trollkarlar i hög hatt och trollstaven redo efter att ha läst i texten hur de ska trolla till sig goooooodis... De kan ju även ha klätt ut sig till en söt katt och busar...
Kort av Chruss


Jo, det är välkänt att katter är listiga små busar som inte tackar nej till godis...

Vi avslutar med mitt (maxells) eget alster. Det är en Halloweentavla med en egentillverkad trollstav som används för att trolla fram en magisk Halloween.


Svart bakgrund är en av mina många favoriter. I mina ögon får svart de övriga färgerna att poppa och det gäller definitivt när svart kombineras med de klassiska Halloweenfärgerna.

Ett av spökena på mönsterpappret fick en egentillverkad trollstav. Basen är en tandpetare. Visst ät det något pillrigt att göra, men det går.

Texten "Magic Halloween"är självklar för denna Halloweentavla.
Tavla av maxell



Närbilder med dimensioner
Tavla av maxell


Halloween är en dag som förknippas med härliga färger och underbart lekfulla motiv att arbeta med. Passa på att leka och skapa minst ett alster.

Skrotbokens länkar

Halloweenrelaterade länkar
- Vi firar Halloween av Alien_bling - Ett inlägg från 2008 som berättar om Halloween, firandet och närliggande svenska högtider.
- Länk till tidigare publicerade inlägg i samband med Halloween

Länkar till inlägg relaterade till lexikon och böcker
- Tutorial - Färga in papper med hjälp av snö av Bi och maxell - En tutorial från 2011 där vi använder snö för att färga in papper varav några papper är boksidor
- Färgstarka böcker av maxell - Ett inlägg från 2011 där vi använder oss av tekniker för att färga boksidor som vi sedan använder för att skapa
- Bidrag och vinnare april månads tävling - Färgstarka böcker - Ett inlägg från 2011 med tävlingsalster där infärgade boksidor används för att skapa
- Collage - alster av maxell - Ett inlägg från 2011 där boksidor förekommer på flera alster
- Boktok eller tokig i böcker av Bi - Ett inlägg från 2014 där vi använder böcker för att skapa

Picasso i våra hjärtan!

$
0
0
av Pia/Pippin

Den 25 oktober 1881 föddes den spanska konstnären, skulptören, grafikern och poeten Pablo Picasso. Med anledning härav har vi inspirerats av hans konst och gjort alster.

Pablo Picasso, eller hans fullständiga namn Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso, föddes i Malaga i Andalusien. Hans far var målare och konstprofessor och arbetade som lärare vid olika konstskolor.
Pablo var tidigt intresserad av konst och målade redan vid 8 års ålder sin första tavla med oljefärg. Han studerade senare vid flera av de skolor där hans far arbetade, främst i Barcelona.

Kubismen och surrealismen
1904 flyttade han till Paris och umgicks där med andra konstnärer och författare. Han inledde ett samarbete med Georges Braque vilket resulterade i kubismen, som de tillsammans utarbetade. Kubismens huvudsakliga tidsperiod räknas från 1907 till 1914.
Picasso var mycket inspirerad av den primitiva konsten, bland annat afrikansk konst. 1925 deltog Picasso i den första surrealistutställningen i Paris. Hans surrealistiska verk är kända över hela världen.
Han var också en skicklig skulptör, och hans verk finns representerade bland annat i Sverige ex.vis i Kristinehamn och Stockholmstrakten.
Picasso fortsatte att vara aktiv fram till sin död den 8 april 1973 i Mougins, Provence i Frankrike.

Här nedan kan ni se hur vi har inspirerats av Picasso och hans verk. Först ut är Hozzan som inspirerades av en tavla.

Inspiration till Hozzans alster
Tavla av Pablo Picasso


Har fått denna stämpel av en vän som tyckte att den passade mig bättre än henne. Nu får hon nog ångra det då jag tycker att den är rätt så piffig. Har inspirerats av färgerna och framförallt ansiktet.
Kort av Hozzan

Pippin inspirerades istället av en skulptur.


Inspiration till Pippins alster
Skulptur av Pablo Picasso


Hösten 2013 fick jag i uppdrag att göra ett födelsedagskort till en dam ursprungligen härifrån trakten. Hon är en känd skulptör och fyllde förra hösten 75 år. Jag har gjort en layout om detta kort och henne.
Picasso var ju inte bara målare utan också skulptör, så detta blev jag inspirerad av, därav bilden.

Digital layout av Pippin

Har du inspirerats av någon konstnär? Det är lätt att bli med så många vackra konstverk som finns på muséer och konstutställningar. Visa oss gärna här hos Skrotboken om du har nåt alster. Kommentera detta inlägg med en länk.

Länkar
Picassos officiella webplats (på franska)


Skrotbokens länkar
Tavelstöld av maxell
Ätbart av maxell
I Rembrandts fotspår av Pysselina
Tutorial - ramkort med kopparstick av cri_kee

Hattparad

$
0
0
av Mahlin78

Idag är det åter dags att fira far, men vi inspiratörer fokuserar även på männen i våra liv som inte är pappor. För att visa på manliga kort skulle vi själva göra en hatt, eller ha med en hatt på vårt alster.

I dagens inlägg tänkte jag inte skriva något om fars dag, det har vi gjort så bra tidigare år. Vill ni läsa mer kring detta och se tidigare alster rekommenderar jag er att botanisera bland länkarna som kommer längst ner i detta inlägg.

Hattar
Hatten har funnits med människan i många tusen år. Ursprungligen användes den för att skydda ögonen mot solen när man vistades utomhus. Den äldsta hatten som avbildats härstammar från det antika Thebes i Grekland. Eftersom dessa hattar var tillverkade i organiska material finns det ingenting kvar av dom. Längre fram i historien blev hatten en statussymbol. Den är ett klassiskt klädesplagg som finns i många olika former och material.

Över till inläggets alster, där det ena är ett klassiskt fars dag kort, och det andra en mycket läcker hatt.

Jag, Mahlin78, har valt att göra ett hybridkort till svärfar. Med hybridkort menar jag att delar av kortet är gjort digitalt, sedan har jag skrivit ut det på ett vanligt cardstock för att slutligen lägga till några fysiska detaljer.


Jag har gjort ett så kallat hybridkort till svärfar. Grunden byggde jag ihop i mitt fotoredigeringsprogram, skrev ut och har stämplat och lagt till ett fåtal dekorationer på det slutliga kortet.
Kort av Mahlin78


Från ett avskalat kort till en mycket läcker hatt!


En hatt av en toarulle och en cirkel av cardstock. Målad med svart Gesso och dekorerad med diverse metall och resultatet en Steampunk-inspirerad hatt.
Hatt av Hozzan



Detaljbild på delar av hatten.
Hatt av Hozzan


Hatt är inget jag ser så många bära i min hemstad idag, dock var det vanliga i min uppväxtstad. Vi får se om jag lyckas övertala min bättre hälft till att förstå hur snygg han skulle vara i en enklare hatt! Nu ska vi strax åka och fira svärfar på hans dag, min egna pappa har fått ett kort med posten och ska senare under dagen även få ett telefonsamtal.

Skrotbokens länkar
- Vi firar far av Pippin
- Fars dag i köket av Mahlin78
- Fars firas med trappstegskort av Mahlin78
- På söndag firar vi far av Bi
- Vi firar far på hans egen dag av Bi
- Fristajlad fars dag - att hitta scrapskatter i vardagen av ScräpEmma
- Alternativ fars dagtårta av Bi
- Blinga farsan av maxell


Det som varit och det som kommer ...

$
0
0
av Birgitta/Bi

"Det som varit och det som kommer ..." Så här i slutet av året får dagens rubrik mig ofrånkomligt att tänka på nyår men samtidigt är dagens inlägg ett tack för de år som gått och en gläntad dörr mot framtiden.

20 oktober 2008 publicerades Skrotbokens första inlägg, ett inlägg utan alster men med en programförklaring där vi berättade om hur inspiratörerna planerade att arbeta och presentera sina alster. Viktigast av allt var och är att "allt skapande har lika värde" - oavsett om det är kort, layouter, altrat eller vad nu tänkas kan, så tillför de alla inspiration var och en på sitt sätt.
Speciellt för Skrotboken har också alltid varit att varje blogginlägg har presenterats med ett övergripande (aktuellt) tema som kombineras med ett valt pysseltema. "Det övergripande (aktuella) temat hittar vi genom att vi bläddrar i bloggarkivet. Pysseltemat, som väljs för att vi alla "enkelt" ska hitta inspiration för t ex färger, material, tekniker osv., hittar vi i de så kallade bloggetiketterna. Alla bloggetiketter startar med "Vi" för att poängtera att vi gör saker tillsammans - av och för alla." för att citera första inlägget.

I över 6 år har vi bjudit på inspiration via bloggen men nu har stunden kommit då Skrotboken och dess inspiratörer vill tacka för sig. Allt har sin tid och för oss som arbetat som mest aktivt med Skrotboken räcker tiden inte längre till utan vi tvingas inse att det är dags att gå vidare.

Tack
Ingen regel utan undantag heter det och det tar vi fasta på idag då inlägget för ovanlighetens skull inte presenteras med annat övergripande tema än att just tacka för den tid som gått. Vi säger inte att det är slut för alltid utan lämnar en liten springa av dörren öppen mot framtiden, vem vet endera dagen kanske vi har tid, ork och lust att starta upp igen men till dess vill vi tacka alla våra läsare som troget följt oss genom åren. Jag vill dessutom personligen tacka alla underbara inspiratörer både fasta och gästande för alla de fantastiska alster som vi har fått förmånen att presentera via Skrotboken. Många trevliga och inspirerande kontakter har det inneburit.

Skrotbokens inspiratörer
Skrotboken har haft många inspiratörer under dessa år och jag har gjort mitt yttersta för att nå så många som möjligt inför dagens inlägg dock ändras e-postadresser, man flyttar och ändrar hobby eller låter livet gå vidare på andra sätt. Några har i alla fall inkommit med alster till idag och det är med extra stor glädje jag kan presentera dessa.

Det som varit och det som kommer ...
Vad framtiden innebär vet jag inte men för att sammanfatta de gångna åren har vi valt att fokusera på så många som möjligt av de etiketter vi har använt oss av genom åren. För att finna specifikt inriktad inspiration i Skrotbokens blogg är det ju enklast att söka via etiketterna. Utmaningen för Skrotbokens inspiratörer fick till idag bli:
Vi skapar valfritt alster där vi inspireras av det som varit och det som kommer.
Välj minst en rad (lodrätt, vågrätt eller diagonalt) i följande bingobricka.


Bingobricka över Skrotbokens etiketter

Mycket inledande prat - nu är det hög tid att visa dagens alster. Vi inleder med en återträff där Cissi; mycket passande så här den fjärde advent, bjuder in till adventsfika.


Jag har använt mig av mitten spalten lodrätt när jag skapat min layout. Något stjärnformat, icke scrapmaterial samt en kedja.

Fotografierna är från 2006 när jag och Simon var hos mamma på adventsfika. Bilderna har legat i en låda och jag tyckte inte att de var särskilt bra när jag tog dem. Men min mamma gick bort 2008 och nu ser jag på alla gamla foton där min mamma finns med nya ögon. Alla foton som blir tagna är helt enkelt bra foton oavsett kvaliteten. Med den här layouten vill jag även bevara receptet på mammas fantastiskt goda saffransbullar som Simon bara älskar. Det har blivit tradition att vi bakar dem till varje födelsedag och till advent.

Receptet finns på tagen som sitter bakom ett av fotografierna. Bandet med röda stjärnor var från början orange, jag målade bandet med en röd tuschpenna så det passade bättre med färgskalan. Ett mindre foto på Simon monterade jag på en tag och hängde tillsammans med en neutral tag, där det även finns journaling, och hängde allt på en kulkedja. På ett av fotona stansade jag två hål och limmade fast två helt vanliga plåtbrickor (icke scrapmaterial) och hängde fast tagen genom hålen.

Layout av Cissi



Detaljrikedom
Layout av Cissi

Vi fortsätter med en lodrät Bingorad, denna gång den första från vänster. (Jag tillät mig ett litet skutt med tanke på advent ;) ) Chruss inleder härmed också julhälsningarna, från oss alla till er alla.


Jag har valt första raden lodrätt. Nytt står i God Jul och Gott Nytt År. Vi står inför ett nytt år som jag hoppas blir bra för alla på alla sätt.
Spetsen sitter i pepparkakan som jag har gjort själv, för många år sedan, i fimolera.

Kort av Chruss

Ännu en julhälsning kommer från Pippin då vi hoppar till den tredje lodräta raden.


Jag har använt tredje raden lodrät: Teknik, färg och prickigt. Jag använde tekniken att göra struktur på silkespapper. Jag limmade fast pappret och färgade in det. Gjorde sen ett julkort med hörn och stjärnor i silver och label med prickigt papper.
Kort av Pippin

Länk till tekniken med silkespapper finner du ovan i Bingobrickan. För att finna fler tekniker kan du naturligtvis också söka genom att klicka på "Vi lär oss tekniker"-etiketten i högermarginalen.

Fler jul- och nyårshälsningar ska vi bjuda på och samtidigt går vi in på de vågräta raderna. Den första horisontella raden; vilket innebär ordet "gammal" och/eller "ny" i valfri böjningsform, något stjärnformat och silkespapperstekniken, har lockat både Tussling och Kosepute att skapa.


Jag har valt den översta raden med ordet nytt, stjärnor och teknik med silkespapper. Årets första julkort är härmed skapat =)
Kort av Tussling



Detaljbild - Stjärnorna har fått lite snö på sig =)
Kort av Tussling

Från en hel stjärnhimmel till en enda glittrande stjärna då vi får ta emot Koseputes julhälsning.


Jag har valt den översta raden: Ordet ny i valfri böjning, något stjärnformat och struktur med teknikpapper. Det framgår väl ganska tydligt hur jag använt mig av detta, så någon närmare förklaring behövs väl knappast? ;)
God jul och gott nytt år till er alla!

Kort av Kosepute

Vi byter Bingorad, den mittre vågräta raden bjuder på alster från Pyssellina, Samara och Mahlin78.


Jag valde att göra en ask där jag under nästa år ska lägga lappar med fina minnen från händelser som hänt under året. Både stort som smått, allt räknas. Men just de små sakerna är det lätt man glömmer bort.
Denna ska sen öppnas nästa nyårsafton då jag ska läsa alla lappar och minnas tillbaka.
Valde den horisontella mittenraden med spets, silver och icke scrapmaterial (plasttandpetare bland blommorna).

Ask av Pyssellina

Vilken bra idé inför det nya året. Jag kommer osökt att tänka på den årslånga Mini Art Journalserien Skrotboken hade 2011. Varje vecka presenterades ett ord som vi sedan skapade ett kort i ATC-format över. Jag satte mina kort i en pärm och jag älskar att gå tillbaka och titta på dessa kort och minnas hur mina associationer gick då. Jag hade mer eller mindre dold journaling på alla mina kort vilket idag ger mig en bra veckodagbok att minnas till.
Ett annat bra tips har Mahlin78.


Jag har gjort en layout baserad på raden som innehöll spetsar, icke-scrapmaterial samt färgen silver.
Jag har jobbat med 3 st olika spetsar, stämplat svart stämpelfärg med en toarulle, färglagt en blomförpackning med silverfärgad akrylfärg och satt fast en säkerhetsnål i densamma, samt jobbat med wellpapp. Silverfärger går även igen i glittret på blomförpackningen, i titelns stickers och penna.

Min layout handlar om att 2015 kommer bli ett så mycket bättre år än 2014. Det räcker med ganska små förändringar åt det positiva hållet för att detta ska ske.

Layout av Mahlin78



Glittrande detaljer
Layout av Mahlin78

Så sant, även mycket små förändringar kan ge stora resultat i slutändan. Önskar er alla lycka till med de förändringar ni önskar genomföra på det nya året.
Sist ut med alster från mittenraden är Samara.


1986 åkte jag till Lanzarote med min far och min farbrors familj. Det var min första resa utanför Norden.
2013 åkte jag med min man, och jag ville åka till samma ställen som sist och ta nya bilder.
På en del ställen såg det exakt likadant ut, på andra ställen hade det förändrats en hel del.

Jag ville ha ett papper med diskret mönster som bakgrund och papper bakom bilderna som tog upp färgen i klipporna.
Klockan symboliserar tiden, fjärilen är för våren, blinget är för att lyxa till det lite, och en bit från en förpackning krustader är symbolen för vågorna som sköljer in mot stranden.

Layout av Samara


Att många har associerat till de kommande helgerna i dagens utmaning är tydligt. Viss anknytning till helgerna finns även i detta kort då mottagaren heter Eva och följaktligen har namnsdag på självaste julafton. Här är det den nedre horisontella raden som använts.


Jag har gjort ett grattiskort där jag använt mig av något prickigt, en bit metallkedja och något jag tillverkat själv (vimpelrad).
Kort av Spacegirl

Slutligen har vi en julhälsning från Hozzan som gått "all in" med sitt bidrag.


Jag har som man säger gått "all in" och fått med alla fält på brickan. Ny som i gott nytt år.
Stjärnformat som i den svarta bakgrundsstjärnan.
Tekniken också den svarta bakgrundsstjärnan.
Spetsen har jag färgat in med stämpeldyna.
Icke scrapmaterial är att jag har stämplat mitt motiv på björknäver.
Silver får representeras av snöflingan och ramen runt Gott nytt år.
Något egentillverkat är den strukturpasta som jag gjort och använt för att göra de små stjärnorna.
Metallkedjan har jag satt med två loopbrads.
Prickigt är något som tillhör mina favoriter så det fick hela bakgrundspapperet vara.

Kort av Hozzan

Med det kära läsare har Skrotboken presenterat sitt sista (?) alster. Vi hoppas att du som läsare fortsatt ska kunna komma tillbaka och finna inspiration, tutorials och mycket annat här i bloggen även om vi inte kommer att uppdatera med nytt. Det finns över tusen (1018 för att vara exakt) inlägg att inspireras av.
Vi har många trogna följare från hela världen med omkring 8 500 besök bara senaste månaden.
Det i särklass mest populära inlägget är Barnens Påskpyssel från 2009 som ensamt har haft över 40 000 visningar!
Med stort vemod vill jag härmed tacka dig som läsare oavsett om du har följt oss genom tiderna eller om du hittat hit för första gången.

Jag vill även återigen tacka ALLA underbara inspiratörer som har varit med och delat Skrotbokens historia. Tack till alla som varit delaktiga med att skriva inlägg och skapa alster. Det är ni som har burit bloggen! Stort tack för alster, givande samtal, inspiration, skratt och glädje!
Jag önskar er allt gott framöver, kreativitet och kärlek till er alla!

Från oss alla - till er alla ...
God Jul och Gott Nytt År!


Skrotbokens länkar
Här brukar vi i vanliga fall presentera länkar till tidigare inlägg som anknyter till dagens tema - idag hänvisar jag tillbaka till hela Skrotbokens blogghistoria. I högermarginalen finner du tre olika vägar att hitta rätt. Via bloggarkivet, via etiketterna eller via sökfunktionen.
Lycka till!


Blogg utan bilder

$
0
0
av Birgitta/Bi

Kära läsare
Det har nu gått många år sedan senaste inlägget skrevs men glädjande nog har intresset för våra inlägg fortsatt att vara stort. Statistiken över visade inlägg och beökarantal är fortsatt väldigt högt och har spridning över hela världen. Dessvärre har månadskostnaden för lagring och visning av alla bilder blivit för hög och vi tvingas därför stänga ner det kontot. Samtliga bilder finns lagrade lokalt och om tid och möjlighet finns så kommer vi att återskapa alla inlägg men till dess får tyvärr bloggen visas utan bilder på alla fina konstverk som har gjorts genom åren. Jag hoppas att vi framöver ska kunna öppna upp för visning igen.
Tack för alla år tillsammans!
Viewing all 36 articles
Browse latest View live